Ročný objem výdavkov Prešova bude prvýkrát vyše 1 miliardu Sk

05.06.2003 Prešov

Rozpočet hospodárstva mesta Prešov na tento rok počíta s objemom výdavkov vyše 1 miliarda 5 miliónov Sk. V tomto zmysle poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove na svojom zasadnutí 26. mája upravili rozpočet. Ide o prvé prekročenie hranice jednej miliardy Sk v podmienkach prešovskej samosprávy.

Navŕšenie z pôvodne vo februári t. r. schváleného objemu výdavkov vyše 677, 83 milióna Sk spôsobili transfery v sume vyše 365 miliónov Sk zo štátneho rozpočtu v súvislosti s prechodom kompetencií v oblasti školstva a sociálnej sféry zo štátu na samosprávu mesta. Najviac sa na nich podieľa transfer na mzdy a odvody pre školské zariadenia a to vo výške bezmála 248 miliónov Sk. Vedúca odboru Mestského úradu v Prešove Mária Nováková predpokladá, že táto úprava rozpočtu na rok 2003 nebude jedinou.

Plnenie rozpočtu v prvom štvrťroku t. r. bolo priaznivé, napr. daň z príjmov fyzických osôb bola splnená v objeme vyše 33, 56 milióna Sk, čo bola presne štvrtina z ročného plánu 134 miliónov Sk. Za to isté obdobie roku 2002 išlo o čiastku asi 31, 5 milióna Sk.

Poslanci schválili takisto zrušenie pôvodného úveru na tento rok v objeme 93, 52 milióna Sk na financovanie rozostavanej investičnej výstavby a na splatenie návratných zdrojov financovania. Nahradili ho uznesením o dlhodobom investičnom úvere na tento rok v sume 55, 52 milióna Sk. Tento krok vyvolala skutočnosť, že mesto Prešov nedostane tohto roku na výstavbu 190 nájomných bytov na uliciach Sabinovská a Majakovského štátnu dotáciu 29, 85 milióna Sk. O toľko sa znížil aj objem prostriedkov na investičnú výstavbu v hospodárstve mesta na tento rok, ktorý bol 114, 7 milióna Sk. Poslanci však naopak 26. mája po prvýkrát rokovali v hotovej zasadacej miestnosti, ktorá je výsledkom vlastnej mestskej investície za 21 miliónov Sk. Práce na 91-miestnej zasadačke, vybavenej modernou hlasovacou, zvukovou a i. technikou začali v septembri 2002. Výsledkom investície je tiež 39 pracovísk pre odbor školstva, stavebný úrad a mestskú políciu.

Na základe inventarizácie k 31. decembru 2002 mesto Prešov hospodárilo s majetkom v celkovej hodnote 7 miliárd 467 miliónov 521 tisíc Sk. Oproti koncu roka 2001 je to viac o vyše 748 miliónov Sk. V rozhodujúcej miere nárast spôsobil prevod majetku základných a materských škôl a domovov dôchodcov.
(jj)
 

Vyberte región

mark